A l’escola, sabem que hi ha una bona producció d’obres d’art fetes per vosaltres, els alumnes. Sabem que teniu unes ments molt creatives i que us expresseu de diferents formes i estils. Aquesta finestreta vol ser un reflexe de la vostra creativitat. Per això, ens agradaria i ens faria molt feliços que ens enviessiu qualsevol expressió vostra, sigui a través de la fotografia, composicions, contes, poesia, prosa, dibuix, com improvisacions musicals…Ens interessa tot el que feu i ens agradaria poder-ho compartir.

Per a començar, us deixem uns texts per a fer-nos pensar una mica. Són escrits de persones inquietes i curioses, de filòsofs, músics, compositors, escriptors, pintors, etc. No tots tenen les mateixes opinions ni comparteixen tan sols els mateixos gustos, però ens donen idea de les diferents perspectives, dels diferents angles des dels que podem enfocar moltes qüestions. Ens ajuden a adonar-nos que no hi ha una única manera de veure les coses i que com més polièdrics siguem, més rics som com a sers humans i potser més tolerants cap a expressions diverses, encara que no siguin les nostres. Us heu preguntat alguna vegada:

  • Què és la música?
  • Què és la música per al professorat de l’escola?
  • Quin és l’origen de la música?
  • Quin és el propòsit de la música?
  • Què és el silenci?
  • Què és el ritme?
  • Què és la melodia?
  • Què és l’harmonia?

Fem una mica de recerca i veure què n’opinen pensadors, savis i artistes.

Què és la música?

«La música és l’art dels sons en el moviment del temps«, Anònim.

«No és fàcil determinar la naturalesa de la música, o per què algú pot tenir coneixement d’ella«, Aristòtil ( 384-322 ac).

«Les notes són la llum en una altre forma…En la música els instruments representen els colors utilitzats en la pintura«, Honoré de Balzac1799-1850).

«La música és un altre planeta«, Alphonse Dauder (1840-97).

«La música és l’art de pensar amb sons«, Jules Combarieu (1859-1916).

Què és la música per al professorat de l’escola?

«No es pot complaure a tothom, la música tampoc. La música, no és ni no és«, Ignasi Caño.

«La música és un art capaç de comunicar emocions i sentiments sense l’ús de la paraula«, Diana Roca.

«És una de les capacitats més  valuoses per a comunicar-nos. La música ens explica tot allò que no podem dir amb paraules«, Cristina Miguel.

«La música és com la vida, la cerca d’equilibri entre harmonia, melodia i ritme per a crear i transmetre d’endins cap enfora», Mercè de la Fuente.

«La música és una descoberta interior on el silenci es pot manifestar en sons infinits«, Rita Sagarra.

Quin és l’origen de la música?

«El més vell, vertader, més bonic òrgan de la música, l’origen exclusiu al que la nostra música deu el seu esdevenir, és la veu humana«, Richard Wagner.

«La formació de les escales i la teranyina de l’harmonia és un producte d’invenció artística i no ens ve donat per estructures naturals o pel comportament natural de la nostra oïda, tal com és mantenia fins ara.«, Hermann von Helmholtz (1821-94).

Quin és el propòsit de la música?

«La funció de la música és alliberar-nos de la tirania del pensament conscient.», Thomas Beecham (1879-1961).

«Mentre l’esperit humà floreixi en aquest planeta, la música acompanyarà, mantindrà i donarà sentit expressiu a alguna forma de vida«, Aaron Copland (1900-1990).

«El propòsit de la música és dirigir-nos cap a una total exaltació en la que l’individu es barreja, perdent la consciència d’ell mateix, en una veritat immediata», Ian Xenaquis.

«La música és una ciència que ens hauria de fer riure, cantar i ballar», Guillaume de Machaut (1300-1377).

El silenci

«El tens silenci entre dos moviments – música en si mateix – en aquest entorn, deixa un àmbit més ampli per a la intuïció que el més determinat dels sons», Ferruccio Bussoni(1866-1924).

«El silencis…són tan importants com les notes. Sovint els silencis son molt més expressius i atractius per a la imaginació. Per aquesta raó a vegades voldria que molts compositors moderns es confinessin a ells mateixos en els silencis. Però poder això seria demanar massa.«, Carl Nielsen(1865-1931).

«El silenci sempre sona bé», Arnold Shoenberg (1874-1951).

El ritme

«Al principi hi va haver ritme«, Hans von Bülow (1830.1894).

«El ritme és el més primitiu i predominant element de tot l’art«, Vincent D’Indy (1851-1931).

«De tots els elements que s’uneixen en una interpretació musical, el ritme és la més natural a tots nosaltres i a tots els animals«, Jean Philippe Rameau (1683-1764).

La melodia

¡Quina felicitat és escoltar altre cop una melodia que ens va fer feliços!, Jane Austen(1775-1817).

«La melodia és el més important, l’harmonia és útil només per a encantar l’oïda», J. Haydn (1732-1809).

«La melodia és la veritable essència de la música. Quan penso en un bon escriptor de melodies, el comparo amb un cavall de carreres. El qui fa contrapunt és només un cavall d’estirar carros«, W.A.Mozart (1756-1791).

«Mai he dubtat de la importància de la melodia. M’agrada molt la melodia i la considero un dels elements més importants de la música, he treballat molt al llarg de la meva vida per a millorar aquesta qualitat en les meves composicions«, Sergei Prokofiev (1891-1953).

L’harmonia

«Sabíeu que el nostre esperit està compost d’harmonia?«, Leonardo da Vinci(1452-1637).

«Si no hi ha res nou que puguem trobar en la melodia, llavors hem de buscar la novetat en l’harmonia«, G.Philipe Telemann(1681-1767).

«Aquells que no gaudeixen de forma intensa el plaer de la progressió d’un acord ben construït, bonic en la seva disposició, no els agrada la música«, Camile Saint-Saëns (1835-1921).

I això és tot de moment. Esperem que ens feu arribar les vostres produccions o pensaments.!!!